Skip to content

Visum aanvragen Mongolië: hoe doe je dat?

Visa Mongolia

Wanneer je, net als ik, losse treintickets voor de TransMongolië Express hebt geboekt zal het ook waarschijnlijk zijn dat je zelf je visumaanvragen moet regelen.

Waar de moed mij bij het regelen van een visum voor Rusland (lees hier) en China (lees hier) bijna in de schoenen zonk, is het aanvragen van een visum voor Mongolië een makkie. Je moet er nog steeds het een en ander voor verzamelen, maar uiteindelijk is dit prima ‘in een avondje’ te doen.

Voor een Mongools visum heb je de volgende 5 dingen nodig:

1. Je paspoort

Dit moet uiteraard je eigen paspoort zijn welke nog minimaal een half jaar na vertrek uit Mongolië geldig is. Daarnaast moet je paspoort twee lege, tegenover elkaar liggende visumpagina’s bevatten en vrij zijn van hoesjes of losse inhoud.

2. Pasfoto’s

Eén officiële pasfoto in kleur is benodigd. De eisen aan deze pasfoto zijn te vergelijken met de eisen die wij hier in Nederland hebben (witte achtergrond, oren vrij en niet lachen!).

3. Een ingevuld visumaanvraagformulier

Het visumaanvraagformulier (download hier) bestaat uit slechts 1 A4 waar 29 vragen op staan. Deze informatie is te vergelijken met de aanvraagformulieren voor Rusland en China, alleen dus een stuk beknopter. Zo vul je enkel de standaard (paspoort) gegevens in en geef je aan wat de naam van je werkgever of onderwijsinstelling is. Ook is het de bedoeling dat je aangeeft of je individueel of via een reisorganisatie reist en uiteraard ook wanneer je arriveert in Mongolië. Erg to the point en eenvoudig. Zeker wanneer je deze instructies ernaast houdt.

Tip: Ben je van plan om je contract op te zeggen en heb je, ten tijde van je reis, dus officieel geen werkgever. Vul dan gewoon de naam van je huidige (/laatste) werkgever in, voorkomt weer wat gedoe over het bewijzen dat je wel over genoeg financiële middelen bezit…

4. Trein-/ vliegtickets van in- en uitreis

Waar je voor een Chinees visum alleen met vliegtuigtickets een aanvraag kunt doen, en dus een probleem hebt als je met de trein het land binnenkomt, is het voor een Mongools visum geen probleem om een (kopie van) je treinticket of boekingsbevestiging mee te sturen.

5. Globaal reisschema

Een dag-tot-dag programma over waar je naar toe gaat en waar je zal verblijven is niet nodig. Wel wordt er gevraagd om een globaal plan te hebben wanneer je het land binnenkomt. Omdat ik al eerder in Mongolië ben geweest, en nu samen met een local die ik de vorige keer ontmoet heb ga rondtrekken, weet ik nog niet precies waar ik naar toe zal gaan. Ik weet dat ik de kant van de Gobi-woestijn op wil, iets wat ik de vorige keer niet gezien heb, dus mijn reisschema (klik hier) is erg globaal.

Inmiddels is mijn reisplan in Mongolië al iets concreter, en wijkt het af van het schema dat naar het consulaat is gegaan, maar dit is geen probleem. Gelukkig wordt er niet in de gaten gehouden of jij wel exact het reisschema volgt!

Verwerking bij het consulaat

Net als 2 jaar geleden, toen ik Mongolië ook al bezocht, heb ik mijn visum weer direct geregeld bij het Mongoolse consulaat in Breda. Zij kunnen een Single Entry toeristenvisum verzorgen welke 30 dagen geldig is. De website is erg duidelijk, en ook de persoonlijke omgang is tot nu toe erg soepel verlopen.

Als je bovenstaande allemaal ingevuld en opgesteld hebt kun je ervoor kiezen om alles persoonlijk in te dienen of om de documenten aangetekend via post te versturen. Twee jaar geleden heb ik alles via post geregeld, omdat ik nu toevallig een dagje met vriendinnen in Breda had afgesproken heb ik diezelfde dag ook een afspraak bij het consulaat gemaakt.

Na het overhandigen van de documenten duurt het gemiddeld 5 werkdagen om dit te verwerken, je kunt er dan wederom voor kiezen om je paspoort, inclusief visum, zelf op te halen of om de retourzending via aangetekende post af te handelen. En zo ben ik nu in het bezit van wéér een mooi visum in mijn paspoort!

Vragen?

Heb je nog vragen naar aanleiding van bovenstaande, stuur mij dan gerust een e-mail. Ik help graag!

Back To Top